Při plánování kuchyně je třeba si uvědomit, že tu trávíme poměrně hodně času, bývá to i místo, kde se schází celá rodina. Použité materiály a barvy by měli spolu ladit ( kuch. stůl, židle, malba, podlaha, textilie). Kuchyně by měla být tedy nejen krásná, ale i praktická. Zařízení kuchyně musí účelně řešit základní funkce - skladování potravin, příprava a vaření pokrmů a mytí nádobí.
Ať je kuchyně jakkoli veliká, měli by jednotlivé zóny na sebe logicky navazovat, aby příprava pokrmů vyžadovalo co nejmíň energie a času.
Pracovní zóny v kuchyni
1. zóna
Zásoby - uložení zásob by mělo být co nejblíže místu, kde je budete používat. Výhodné jsou výsuvné prvky s oboustranným přístupem, s nastavitelným členěním zásuvek.
2. zóna
Ukládání - zajistěte si dostatek úložného prostoru. U spodních skříněk jsou výhodnější zásuvky (metoboxy, tandemboxy) než skříňky s policemi, odpadne tím únavné ohýbání a hledání v policích. Vyžadujte i moderní kování, které zajistí tlumené zavírání.
3. zóna
Mytí, v moderní kuchyni nemůže chybět myčka, přesto nemůže chybět ani dřez. Ideální je dřez dvojitý s odkapávací plochou, efektivnosti práce napomůže posuvná krájecí deska a výsuvná sprcha.
4. zóna
Příprava, potřebujete dostatečně velkou pracovní plochu, standardně ve výšce 85-87 cm, pro vysoké postav nejvýše 95 cm. Hloubka by pak neměla přesáhnout 75 cm, pro pohodlný přístup k horním skříňkám.
5. zóna
Vaření, varné centrum lze snížit o 10 cm oproti pracovní desce, což je pohodlnější, kolem varné plochy je nutné mít 15 až 30 cm z každé strany na odkládání. Dnes se většinou trouby ukládají do výšky, je to mnohem pohodlnější.












































